Ráj kapsářů na vánočním trhu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Ráj kapsářů na vánočním trhu

Vánoční trhy byly vždycky rejdištěm kapsářů.
Vánoční trhy byly vždycky rejdištěm kapsářů. (Ilustrační foto ara)

Předvánoční trhy vždy přitahovaly různé poberty, kapsáře a jiné nekalé živly. Jinak tomu nebylo ani v prosinci roku 1910, jak dokládá zpráva listu Lidové noviny z Boskovic na Blanensku. Kapsáři tam řádili a nakonec zmizeli i s kořistí.

„Na tržišti v Boskovicích ve čtvrtek opětně bylo spácháno několik smělých krádeží. Vedle menších obnosů ukradena byla selce Anně N. z Těchova u Blanska peněženka s obnosem 25 korun a ženě krejčovského dělníka z nedalekého Benešova Františce S., která přišla do Boskovic pěšky nakoupiti šatstvo a mouku, 65 korun,“ popisovaly Lidové noviny ve svém štědrodenním vydání 24. prosince uvedeného roku.

Pro představu o nemalé škodě, se kterou se selka N. a manželka krejčího S. musely smířit, poznamenejme, že vejce přišlo počátkem minulého století na čtyři až šest haléřů, kilogram brambor na pět haléřů, litr vína na 60 až 80 haléřů a kilo másla něco přes dvě koruny. Smířit se škodou se obě ženy opravdu musely, neboť list závěrem konstatoval: „Ač krádeže byly záhy zpozorovány, zmizeli přece zlodějové beze stopy.“

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.