Kráskám sliboval roli ve filmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kráskám sliboval roli ve filmu

Dívky se chtěly stát filmovými hvězdami.
Dívky se chtěly stát filmovými hvězdami. (Ilustrační foto ara)

Četnictvo v Nové Pace na Jičínsku zatklo v březnu 1924 jistého Karla J. (28), kovodělníka z Jilemnice. Tenhle fiškus vymyslel poměrně originální způsob, jak vytahovat naivním paním a slečnám penízky z kapsy.

Karel J. se pasoval na údajného pořadatele soutěže »ženské krásy«. Objížděl jednotlivá města i vsi, vyhlížel si místní krasavice a těm pak vždy nakukal, že se chystá soutěž o nejkrásnější ženu Čech. Vyhlédnutým obětem mazal med kolem úst, dlouze jim líčil, jak jsou krásné.

Takže mají reálnou šanci vítězstvím v soutěži získat báječnou finanční prémii i otevřené dveře na Barrandov a na filmová plátna. Klání krásek bylo ovšem jen jeho fantazií, nic takového se nechystalo. Dívky i paní však byly z předestřené vize nadšené – když četníci podvodníka konečně zatkli, našli u něj celkem 170 podobizen »nachytaných krásek «.

A také přes 2000 Kč. Tedy sumu, kterou od svých obětí celkem vylákal jako zálohu na účast v »soutěži«. Byla to spousta peněz, když si uvědomíme, že zaměstnanec bral tenkrát v ČSR průměrně mezi 135 a 260 Kč měsíčně. Jak s podvodníkem naložil následně soud, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.