Vánoční výbuch kinematografu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vánoční výbuch kinematografu

Kinematograf během představení vzplál.
Kinematograf během představení vzplál. (Ilustrační foto ara)

Pobavit se během svátků chtěli obyvatelé Lelekovic, obce na rozhraní Drahanské a Bobravské vrchoviny. Na Štěpána, dne 26. prosince 1910, tam zavítal majitel kinematografu a v místním hostinci se promítalo. Početné publikum se ale konce představení nedočkalo. Vypukl totiž požár!

Pod titulkem »Výbuch kinematografu « o tom referovaly brněnské Lidové noviny už o den později. Promítací přístroj umístil majitel hned ke dveřím sálu, což nebylo právě šťastné řešení, jak se ukázalo v průběhu představení. Celuloidový pásek uvnitř promítačky se náhle vzňal a vzápětí hořel celý kinematograf mohutnými plameny. Oheň se rychle šířil i po místnosti.

„Ta byla naplněna lidem do posledního místa. Nemohouce dveřmi, utíkali lidé okny a skákali s výšky tří metrů. Jediná tabulka v oknech nezůstala celá. Hostinský utrpěl na náčiní a na obchodě citelnou škodu,“ konstatovaly Lidové noviny. Nezmínily se však o žádné ztrátě na životě ani o počtu zraněných. A tak lze mít za to, že vánoční představení kinematografu v Lelekovicích vlastně skončilo, až na značné materiální škody, šťastně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.