Šarže ukradly na Silvestra útvarové pokladny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Šarže ukradly na Silvestra útvarové pokladny

V pondělí: Novoroční vloupání brzy objasněno
V pondělí: Novoroční vloupání brzy objasněno (Ilustrační foto ara)

Desátník Antonín Š. a svobodník Antonín V. společně vykradli na silvestra roku 1919 dvě pokladny osmého praporu čs. armády, sídlícího v pražských Vršovicích. Desátník byl zatčen, svobodník ale zmizel.

K případu deník Československá republika 12. ledna 1920 uvedl: „Dne 31. 12. 1919 spáchána byla ve vršovických kasárnách v kanceláři vozatajů praporu č. 8 krádež vloupáním. Pachatelé vnikli do kanceláře a otevřeli bednu, v níž byly dvě příruční pokladny s obnosem 55 000 Kč. S pokladnami zmizeli beze stopy. Druhý den večer byla krádež objevena. Oddělení vojenské policie na Královských Vinohradech zatklo několik podezřelých osob.

Po křížovém výslechu a usilovným vyšetřováním usvědčen z krádeže desátník Antonín Š. z 1. vozatajského praporu. Tu spáchal se svobodníkem Antonínem V. od téhož praporu. Rozdělili se, V. zmizel s větší pokladnou beze stopy, Š. si ponechal menší. Vyloupenou hodil do studny v kovárně »na Stromkách«. Pro přílišnou hloubku studny nemohla býti dosud pokladna vytažena. Š. nalezl v ní obnos 6300 Kč, který zahrabal na starém vršovickém hřbitově, kde byly peníze vojenskou policií nalezeny. Po V. se pátrá.“ Desátník a svobodník byly tehdy v armádě poddůstojnické hodnosti, vojenským žargonem řečené šarže.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.