Kruté probuzení nezvaných nocležníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kruté probuzení nezvaných nocležníků

Seminářskou zahradu najdeme na východním svahu Petřína.
Seminářskou zahradu najdeme na východním svahu Petřína. (Ilustrační foto ara)

Také za první republiky u nás existovali bezdomovci, tehdy označovaní jako »osoby bez přístřeší«. Josef B. (31), zámečnický dělník bez místa, a František S. (18), též dělník bez místa, se 13. března 1924 objevili ve dveřích strážnice na Malé Straně a oznámili, že je zbila čtveřice mužů.

Podrobnosti přinesl deník Československá republika o den později. Napsal: „V seníku Seminářské zahrady, jejímž majitelem je Jan F., přespávají v poslední době neoprávněně některé osoby bez přístřeší. Včera o půl desáté hodině přišli na strážnici na Malé Straně Josef B. a František S. a udali, že spali ještě s několika osobami a že byli kočími Aloisem Č., Antonínem V., Františkem Ch. a synem majitele seníku přepadeni a zbiti.

Josef B. byl krvavě zraněn na noze, František S. měl krvácející ránu na temeni hlavy. Též ostatní nocleháři byli prý čeledí Jana F. zbiti. B. a S. byli ošetřeni policejním lékařem, jejich zranění je lehké. Ve věci bylo zavedeno trestní řízení.“ Jak dopadlo, dnes už nezjistíme. Praha III bylo historické označení Malé Strany jako 3. části Prahy. Součástí hlavního města se Malá Strana stala 12. února 1784, postupně pak byla připojována další města i obce a rovněž číslovány římskými číslicemi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.