Krůta v okně fary | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Krůta v okně fary

Zloději ukradli krůty.
Zloději ukradli krůty. (Ilustrační foto ara)

Prudká rána do osvětleného okna kuchyně na faře v obci Horšice na Plzeňsku vyděsila v pondělí 13. prosince 1909 po desáté hodině večerní zdejší dračky peří a místního kostelníka. To do okna narazila krůta, kterou vyděsili neznámí zloději.

Chmatáci si podle týdeníku Český západ z 16. prosince uvedeného roku potajmu otevřeli dvířka chlívku, kde pan farář choval deset dobře vykrmených, k prodeji připravených krůt, vnikli dovnitř a započali své černé dílo. „Krůta, která asi z náruče zlodějů se vydrala, prudce vlétla do osvětleného okna a zůstala v okně ustrašeně seděti,“ popisoval týdeník. Když kostelník a dračky vyběhli se světlem na dvorek, spatřili tam dílo zkázy. Dvířka chlívku otevřená a devět opeřenců bylo fuč. Zůstal jediný, ten na kuchyňském okně.

„Čtyři krůty teprve ráno nalezeny na polích za vesnicí, ostatní padly zlodějům do rukou. Tito s lupem prchli do lesa zvaného Jindřín. Z krádeže podezřelí jsou tuláci, mladý muž a dvě ženy, kteří již po dva dny kolem fary nápadně »čábrovali« a drze žebrali,“ napsal Český západ závěrem. Ať už byl zlodějem kdokoli, každopádně si nezákonným způsobem pomohl ke zpříjemnění nadcházejících Vánoc.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.