Rodinný horor na jihu Čech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rodinný horor na jihu Čech

Alois vypálil tři rány z revolveru na svoji těhotnou manželku Terezii.
Alois vypálil tři rány z revolveru na svoji těhotnou manželku Terezii. (Profimedia.cz)

Rodinný horor se odehrál na Boží hod vánoční, 25. prosince 1920, v malé obci zvané Víska u Volyně na jihu Čech. Místní dělník Alois Č. tam k smrti umlátil vlastní manželku Terezii těžkým železným kladivem a svou tchyni Rosálii B. stejným způsobem vážně zranil.

Incident, který na Volyňsku ve vánočním čase vyvolal doslova děs, popsal deník Československá republika 9. ledna 1921: „Alois Č. vypálil tři rány z revolveru na svoji těhotnou manželku Terezii. Všechny minuly se však cíle. Terezie vyběhla ze světnice na dvůr a odtud se svou matkou Rosálií B. prchaly do vsi. Alois pronásledoval prchající, které poblíže stavení upadly, a dohoniv je, roztříštil manželce hlavu několika ranami. I tchyni zasadil několik ran do hlavy, způsobiv jí těžké zranění.

Na to udeřil se palicí několikrát sám do hlavy a pak, odhodiv revolver i palici, utekl do lesa, kdež byl nalezen krvácením již značně zeslaben.“ Četnictvo jej zatklo a předalo okresnímu soudu ve Volyni. Tam své běsnění omlouval tím, že ví o nemravném poměru své ženy s jejím vlastním otcem. „Po soudním ohledání byla mrtvola Tereziina pohřbena, zranění její matky jest životu nebezpečno. Po lékařském ošetření ponechána byla doma, ježto doprava do nemocnice jest nemožná,“ zakončil list.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.