Hrozný čin šílence | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hrozný čin šílence

Muž zapálil chalupu s doškovou střechou.
Muž zapálil chalupu s doškovou střechou. (Ilustrační foto ara)

Pod tímto titulkem referoval 28. listopadu 1925 deník České slovo o řádění Aloise K., duševně vyšinutého navrátilce z Ameriky, které se odehrálo v malé vesničce Sedmpány poblíž Vlašimi.

List psal: „Po převratu (vznik Československa, pozn. red.) vrátil se do Sedmpán z Ameriky Alois K. ku své staré nevlastní matce. Přivezl si naspořené dolary a hodlal zde v klidu dožíti. Leč osud chtěl jinak. V zádumčivém muži propuklo šílenství, takže musel býti odvezen do ústavu v Bohnicích. Po půlnoci vrátil se jako pozdravený do domácího ošetřování. Stal se ještě zádumčivějším a lidem se vyhýbal. Až v pondělí v noci vstal, popadl sekyru a začal řáditi.

Kamna, dveře, okna a nábytek rozmlátil. Osmdesátiletá matka ve vedlejší komůrce v hrůze očekávala konec svého života. Leč šílenec vběhl na půdu, kde zapálil. Pak sešel dolů, natahal na sebe peřiny a vlezl do kouta. Došková střecha ve chvíli byla v plamenech a chudák stařenka sotva se zachránila. Hasiči jen mocným proudem vody šílence z úkrytu vypudili. Znovu byl odvezen do Bohnic. Domek shořel úplně a v něm celý stařenčin majetek. Jest pojištěna na 700 Kč. Při požáru shořela Aloisi K. spořitelní knížka na 10 000 Kč, nebo byla ukradena.“ Tolik České slovo, jež poznamenalo, že oheň marně zdolávalo pět hasičských sborů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.