Probodnut kvůli článku v tisku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Probodnut kvůli článku v tisku

Vrah tasil šavli v tiskárně.
Vrah tasil šavli v tiskárně. (Ilustrační foto ara)

Přímo v práci byl roku 1905 probodnut šavlí jistý Klein, zaměstnanec tiskárny v Košicích, tehdy v severních Uhrách. Jeho vrahem se stal nejmenovaný důstojník 34. pěšího pluku c. k. rakousko-uherské armády sídlícího v Košicích.

K incidentu došlo podle listu Pozor v redakci košických, v maďarštině vydávaných novin, jež zveřejnily článek dotýkající se cti důstojníků řečeného regimentu. Dva oficíři si přišli vše vyříkat osobně s autorem textu Seressem. Jeden udeřil redaktora do tváře. Ten hned reagoval týmž způsobem, a navíc vystřelil do vzduchu z revolveru. Osazenstvo tiskárny přispěchalo Seressovi na pomoc. V té chvíli jeden důstojník tasil šavli a »metteura« Kleina bodl smrtelně do jater.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

V té době už se před redakcí shromažďoval dav zuřících Košičanů. Někteří pak na důstojníky metali kamení. Navíc převrhli kočár, jímž oficíři přijeli, a oba ztloukli. Zda a jak byla Kleinova smrt soudně potrestána, není známo. Metteur je francouzský výraz pro ručního sazeče zalamujícího v tiskárně sloupce do stránek. Čeština dlouhá léta používala podobu metér. Po přechodu na počítačovou sazbu toto kdysi vážené řemeslo v podstatě zaniklo.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.