Osudná studna ve Studeněvsi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Osudná studna ve Studeněvsi

Kopat studnu, když v jámě uniká plyn, nebyl dobrý nápad.
Kopat studnu, když v jámě uniká plyn, nebyl dobrý nápad. (Ilustrační foto ara)

Tragická událost vzrušila v létě roku 1974 obyvatele vesnice Studeněves u Slaného v okrese Kladno. Při výkopu studny na prameni pitné vody zcela zbytečně zemřel neopatrný kopáč (†43). Udusil se unikajícím, blíže nespecifikovaným plynem.

Jak 11. července uvedeného roku psal deník Rudé právo, dělník si byl vědom faktu, že při kopání studny se v ní objevil nebezpečný plyn. Byl na to upozorněn, ale na varování nedbal. Rozhodl se pokračovat v práci na vlastní odpovědnost s nasazenou plynovou maskou. Ta ho bohužel neochránila a nešťastník byl nalezen na dně studny mrtvý. Případem se zabývala kladenská kriminálka bývalé Veřejné bezpečnosti. Zkoumala, zda kopáč zemřel výhradně vlastním přičiněním, nebo zda na jeho tragickém úmrtí měla podíl jiná osoba. Případ byl nakonec uzavřen jako smrt bez cizího zavinění, nikdo nebyl trestně stíhán, a vyšetřovací spis tedy byl uložen do archivu. Otravu ve studni způsobují metan, oxid uhličitý i jiné plyny. Zhasínající plamen svíčky svědčí o nedostatku kyslíku a zvýšeném obsahu oxidu uhličitého. Náhlé vzplanutí indikuje metan. Sirovodík se projeví zápachem po zkažených vejcích.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.