Řádění šejdíře ukončila kriminálka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Řádění šejdíře ukončila kriminálka

Podvodník sliboval i opravy chalup.
Podvodník sliboval i opravy chalup. (Ilustrační foto ara)

Rádi byste bydleli v družstevním bytě? Není problém, světem protřelý pan E. S. (47) z Bratislavy to zařídí! Stačí jistá sumička do jeho kapsy a bude byteček jako klícka! Příběh s koncem, který napsali kriminalisté, zveřejnil deník Rudé právo 9. června 1966.

E. S. nesliboval jen opatření bytu, ale klidně i přestavění chaty či chalupy. Nebo sehnání tolik žádaných, a přitom tak špatně dostupných bonů (poukázek na nákup luxusního západního zboží v prodejnách Tuzexu). To všechno mazaný Bratislavan dokázal naslibovat. Sliboval, korunky inkasoval, ale sliby neplnil. Naletěl mu jeden důvěřivec, naletěl druhý, třetí – až těch podvedených bylo nakonec osm. A našli se i další naivkové, kteří by byli skočili podvodníkovi na špek, kdyby včas nezasáhli detektivové. Ti šejdíře zatkli a předvedli na služebnu. Vyšetřovatel bratislavské kriminální služby bývalé Veřejné bezpečnosti vyčíslil sumu, o niž se E. S. podvodně obohatil, na 28 284 tehdejších čs. korun. A to byly, panečku, velké peníze, vždyť průměrný měsíční plat v civilním sektoru nepřevýšil 1500 Kčs. „Podnikavec může očekávat, že u soudu »vydělá« ještě spravedlivý trest,“ zakončilo story Rudé právo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.