Oba manželé v jedné base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Oba manželé v jedné base

Zkusila dostat manžela z vězení, skončila tam sama.
Zkusila dostat manžela z vězení, skončila tam sama. (Ilustrační foto ara)

Chalupník Jan K. z Vranové Lhoty na Svitavsku se v roce 1893 ocitl ve věznici brněnského zemského trestního soudu. Za pár dnů tam skončila i jeho manželka. Rozdíl byl v tom, že Jan K. byl uvězněn jako odsouzenec k trestu smrti, jeho paní dostala šest neděl basy pro podvod.

List Moravská Orlice popsal dramatický osud manželů a vysvětlil, proč za oběma zapadl katr téhož kriminálu. Jana K. uznala porota zemského trestního soudu v Brně vinným z vraždy ševce V., který byl jeho zetěm. Soud ho pak poslal na šibenici. Čekalo se však, zda odsouzenci neudělí mocnář František Josef I. milost. Pokud by se tak stalo, byl by Jan K. eskortován do těžkého vězení na doživotí.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Jeho žena, jejíž jméno list neuvedl, se pokusila dostat manžela z basy. Tvrdila, že v době, kdy někdo V. zavraždil, byl její muž doma a nevystrčil z domku ani nos. Jenže Jan ševce skutečně zavraždil, k čemuž se v slzách na lavici obžalovaných doznal. Jeho žena tedy stanula pro zločin podvodu před čtyřčlenným senátem zemského trestního soudu. Ten ji poslal na šest týdnů do těžkého arestu. Tak se stalo, že oba manželé K., samozřejmě odděleně, strávili nějaký čas pod společnou střechou věznice brněnského soudu.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.