Na svatbě zabíjela elektřina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Na svatbě zabíjela elektřina

K neštěstí došlo na selské svatbě.
K neštěstí došlo na selské svatbě. (Ilustrační foto ara)

Děsivá zpráva přišla v lednu 1939 ze slovenské obce Hrnčiarovce nad Parnou v těsném sousedství Trnavy. Při veselce zabil proud dva svatebčany a pět dalších vážně popálil. Všechno to zapříčinil náboj vystřelený z revolveru, který zasáhl drát elektrického vedení.

Otřesnou událost popsal deník Polední list 25. ledna zmíněného roku takto: „V obci se konala selská svatba. Při slavnostním střílení do vzduchu Vít Š. zasáhl kulí drát elektrického vedení vysokého napětí nad dvorkem. Drát spadl na zem. Zapletla se do něj družička Anna M. (†17) a zasažena proudem skácela se mrtvá na zem. Š. chtěl jí pomoci. Jakmile se dotkl dívčina těla, byl též zasažen proudem a zemřel. Svatebčanů se zmocnila panika. Dalších pět svatebčanů přispěchalo mladým lidem na pomoc. Snahy o jejich vyproštění z objetí smrtícího proudu měly strašné následky – pět dalších osob bylo vážně popáleno.“ Nešťastnou událost vyšetřovali četníci ze sousední Trnavy. Zjistili, že k tragédii došlo neopatrností Víta Š., který začal střílet na dvorku z revolveru do vzduchu, aniž by se podíval, kudy vedou dráty vysokého napětí. Právě on – a před ním mladá dívka Anna – svou nerozvážnost zaplatil životem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.