Předstíral, že je sluha šlechtice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Předstíral, že je sluha šlechtice

Falešný zloděj šlohl zlaté hodinky a zmizel.
Falešný zloděj šlohl zlaté hodinky a zmizel.  (Ilustrační foto ara)

Paní Valerii B., vdovu po dvorním radovi bydlící na pražském Smíchově drze okradl přímo v jejím bytě mazaný zloděj. Šlohl jí zlaté hodinky s řetízkem a zmizel bůhvíkde... Na počátku té kauzy byl inzerát, v němž »slušný muž hledal elegantně zařízený pokoj u křesťanské rodiny«.

O případu psaly Národní listy v roce 1903. Vdova Valerie byla zbožná křesťanka, takže se rozhodla na inzerát odpovědět a zájemci nabídnout jeden ze vkusně zařízených pokojů svého smíchovského bytu. Zájemce se brzy dostavil. Přesněji – dostavil se muž v ošumělém obnošeném oděvu. Paní B. řekl, že je sluhou pana von Bayera z Mnichova, který si hodlá pokoj prohlédnout a potom se domluvit na podrobnostech bydlení i placení.

Pan von Bayer měl osobně přijít zanedlouho. Vdova po dvorním radovi tedy sluhovi nabídla židli v předsíni a sama odešla do kuchyně připravit budoucímu podnájemníkovi z Bavorska malé občerstvení. Ten ovšem nepřišel, zřejmě ani neexistoval. Z bytu se vypařil jeho údajný sluha a s ním i zlaté hodinky s řetízkem. Když se paní B. vzpamatovala z utrpěného šoku, informovala o zloději c. k. pražskou policii. „Pátrání po něm bylo zavedeno,“ referovaly Národní listy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.