Vrahem četníka byl zámečník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vrahem četníka byl zámečník

Osudnou chybu udělal četník při nástupu do vlaku.
Osudnou chybu udělal četník při nástupu do vlaku. (Ilustrační foto ara)

Nejvyšší cenou, vlastním životem, zaplatil ve službě střetnutí se dvěma zločinci 4. ledna 1923 četnický strážmistr Antonín Jelínek ze stanice v Brodku u Přerova. Na nádraží v sousední Rokytnici ho zastřelil zloděj, který předtím spolu s komplicem vykradl dvě trafiky.

Jak referoval deník Lidové noviny, jednu v Předmostí, druhou právě v Rokytnici. Na tamějším nádraží si strážmistr Jelínek v čekárně všiml dvou neznámých chlapů s napěchovanými tlumoky na zádech. Protože četnictvo na Přerovsku po pachatelích vloupaček do obchodů s kuřivem pátralo, Jelínkovi byla dvojice podezřelá. Proto oba muže jménem zákona zatkl a hodlal je vlakem eskortovat na stanici v Brodku. Bohužel, na okamžik jeho pozornost polevila, takže po příjezdu soupravy na rokytnické nádraží při nástupu do vagonu jeden ze zadržených zlotřilců nečekaně vytáhl opakovací pistoli a kule z ní vypálená provrtala muži zákona hlavu.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Byl hned mrtev. Z už rozjíždějícího se vlaku zločinci vyskočili a utíkali pryč. Na pár pronásledovatelů začali střílet, takže se jim podařilo zmizet. Zločin vraha Františka H., zámečnického dělníka z Lipníka nad Bečvou, ale nezůstal nepotrestán. Byl vypátrán, zatčen a předán soudu.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.