Střelil na lišku, trefil tuláka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Střelil na lišku, trefil tuláka

V křoví nebyla liška, ale člověk.
V křoví nebyla liška, ale člověk.  (Ilustrační foto ara)

Poněkud tragikomicky působí zpráva deníku Rudé právo z 2. září 1987. Při číhané zranil neopatrný myslivec (63) nic netušícího tuláka (43). Tak, jak se to zpívá v moravské lidové písni z Břeclavska: „Strelil na lišku, trefil Maryšku...“

Nimrod ze severočeských Lovosic se vydal za město na číhanou s cílem střelit škodnou – lišku... V křoví opodál zahlédl pohyb. Bez rozmýšlení tam namířil brokovnici a vypálil. V houštině se ale nepohybovala kmotra liška, nýbrž muž bez práce a bydliště, jenž tam uléhal ke spaní. Střelec zůstal stát jako zkamenělý, když se z křoví ozval lidský nářek. Nato se odtud vypotácel cizí chlap krvácející z obou rukou! Lékařské vyšetření ukázalo, že broky smolaři dokonce roztříštily kost na levici. Nimrod byl samozřejmě rád, že muže nezranil ještě vážněji. Musel se však smířit s vyšetřováním, které zahájila lovosická Veřejná bezpečnost. Případ se odehrál u potoka zvaného Modla. Byl tak prý pojmenován pozdějším pražským arcibiskupem Zbyňkem Zajícem z Hazmburka, který u toku musel s bratrem přenocovat, když se ztratili při lovu. Když je ráno našla družina, Zbyněk z vděčnosti zavěsil na olši nad potokem svatý obrázek.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.