Krádež velocipedu na arciděkanství | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Krádež velocipedu na arciděkanství

Zlodějíčkovi se velocipéd prodat nepovedlo.
Zlodějíčkovi se velocipéd prodat nepovedlo. (Ilustrační foto ara)

Neznámý lump ukradl koncem srpna 1910 v Plzni jízdní kolo, a to kaplanovi Antonínu Havelkovi. Ničema velociped štípl v pátek odpoledne v budově plzeňského arciděkanství. Konkrétně na neuzavřené chodbě. Ta se v těch dnech kvůli probíhajícím opravám nezamykala.

Příběh měl podle týdeníku Český západ z 1. září uvedeného roku zajímavé pokračování. Zloděj na kolo nenasedl, jezdit na velocipedu nebylo jen tak. Zloděj vedl kolo ulicemi do závodu pana Veselky, který se právě prodejem jízdních kol zabýval. Tam chmaták oznámil, že velociped hodlá prodat, a požadoval za něj 50 tehdejších korun. Šlo o sumu čítající čtrnáctidenní plat kvalifikovaného dělníka. Při pohledu na platy úředníků: pro ty padesátikoruna nebyla zase tak moc.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Nižší úředník pobíral za dva týdny 250 korun, vyšší úředník za stejnou dobu dokonce pětistovku. Pan majitel závodu se na nabízené kolo přišel osobně podívat a ukázalo se, že právě tenhle velociped jeho firma prodala – komu? Jistě, kaplanu Havelkovi! Pobertovi to pan šéf neřekl. Vyzval ho jen, aby si pro peníze přišel za hodinu. Kolo bylo mezitím vráceno mile překvapenému duchovnímu, ničema měl být po návratu předán policii. Ovšem zřejmě tušil zradu a pro peníze už si raději nepřišel.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.