Kostelní zloděj skončil ve vazbě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kostelní zloděj skončil ve vazbě

Zloděj se nechal v kostele zatknout.
Zloděj se nechal v kostele zatknout. (Ilustrační foto ara)

Finta, kterou použil v červenci 1967 chmaták J. B. (20) v Trnavě na západě Slovenska, není nic originálního. I když si to dotyčný zřejmě myslel. V neděli večer se ničema nechal nepozorovaně zamknout v kostele svatého Mikuláše a v pondělí ráno hodlal zmizet i s lupem.

O případu referoval deník Rudé právo 12. července uvedeného roku. J. B., který nikde nepracoval, během noci v kostele doslova řádil. Vykradl tři pokladničky, kam věřící vhazují peníze na opravu kostela. A k »transportu« si připravil také pozlacenou korunu a několik zlacených a stříbrných předmětů. O pondělním ránu se ukryl za dveřmi s otevřeným kapesním nožem v ruce, připraven ho použít. „To se mu nepodařilo díky pohotovému zákroku orgánů Veřejné bezpečnosti,“ uvedl list. Škoda, kterou se chystal krádeží v trnavském kostele způsobit, byla vyčíslena na 12 tisíc tehdejších československých korun. Pro lepší představu čtenářů – průměrný plat v roce 1967 dosahoval v Československu 1586 korun měsíčně. O devět dnů později Rudé právo konstatovalo, že okresní prokurátor v Trnavě vzal J. B. do vyšetřovací vazby. Dlouhoprsťáka tak čekala obžaloba a soud.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.