Zloděj dopaden v klášteře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zloděj dopaden v klášteře

Kostel Obětování Panny Marie je součást bývalého kláštera.
Kostel Obětování Panny Marie je součást bývalého kláštera. (Foto Ilustrační foto, ara)

K odvážné chrámové krádeži se 7. srpna 1910 odhodlal ničemník Josef Š. V noci z neděle na pondělí se nechal tajně zamknout v klášterním kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích a během noci oloupil mariánský obraz o drahocenné ozdoby. Ráno hodlal i s lupem z kostela nepozorovaně zmizet. Jenže měl smůlu.

Jak napsal 11. srpna uvedeného roku regionální týdeník Český západ, ještě než příchozí kostelník naplno otevřel jím právě odemčené chrámové dveře, všiml si uvnitř cizího muže, který v noci ve stánku božím neměl co dělat. Dveře tedy zase rychle přibouchl, zamkl a přivolal policii. Chmaták Josef Š. nemohl beztrestně zmizet, muži zákona si ho v kostele vyzvedli a pak ho předvedli na policejní služebnu.

A co se stalo s jeho kořistí? „Uloupené věci odneseny byly na radnici k posouzení výše krádeže. Případ tento vzbudil v celém městě pozornost a rozhořčení proti lupiči,“ referoval týdeník. Jaký trest si dlouhoprsťák Josef Š. »vykoledoval«, není známo. Lze ale předpokládat, že c. k. justice se s ním nijak nepárala. Zločiny spáchané proti římskokatolické církvi, hlavní opoře císařského trůnu, byly v někdejším Rakousku-Uhersku trestány mimořádně přísně. Kostel Obětování Panny Marie, součást bývalého kláštera, se nachází na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích. Je nejcennější historicko-uměleckou památkou krajského města a jednou z nejcennějších památek jižních Čech.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.