Policie zachránila lynčovanému život | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Policie zachránila lynčovanému život

Automaty byly v minulém století velmi populární.
Automaty byly v minulém století velmi populární. (Foto Ilustrační foto, ara)

Až rychlý zásah pražské policie uchránil 22. září 1938 od lynče technického úředníka Vladimíra V. (34) z Německé Lhoty (dnes Lhota u Příbramě). Ten totiž v automatu neboli bufetu v Praze 2, v ulici Na Poříčí, střílel na majitelku podniku Julii R. Zranil při tom Jaroslava C. (38) z Nuslí.

Denní tisk následujícího dne událost popisoval takto: „V okamžiku, kdy se majitelka automatu chtěla napít kávy, vytáhl V. revolver, třeskla rána a projektil roztříštil šálek, ze kterého majitelka pila. Na pomoc jí přispěchal obchodvedoucí automatu Jaroslav C., V. vystřelil proti němu a zasáhl jej do levé nohy. Pak útočník hodil na pult pokladny peníze za nápoje a dal se na útěk. Na ulici však byl zadržen, a když se mezi lidmi rozhlásilo, co provedl, došlo k lynchi. Včasným zákrokem policie byl V. vyproštěn a odveden. Byla u něho nalezena pistole s šesti náboji. Proč čin spáchal, je dosud vyšetřováno.“ Tisk označil incident za »vzrušující scénu, která při dnešním napjatém ovzduší vedla v několika okamžicích ke shluku lidí«. V Československu tehdy panovaly značná nervozita a obavy. Blížila se totiž ostudná dohoda čtyř mocností v Mnichově, která pak 29. září okradla naši zemi téměř na sedm let o velkou část pohraničí ve prospěch hitlerovského Německa, Polska a Maďarska.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.