Školáčka oloupil o čtyři koruny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Školáčka oloupil o čtyři koruny

Rakouskouherská koruna.
Rakouskouherská koruna.  (Foto Ilustrační foto, ara)

Na malého školáčka Josefa H. (8), syna hostinského z Kaznějova na Plzeňsku, si 3. září 1910 troufl v lese poblíž Žebnice neznámý gauner. Vyděšeného kloučka oloupil o čtyři tehdejší koruny a pár haléřů. Pak utekl. Klučina doběhl do Žebnice, naštěstí nezraněný.

Jak 7. září zmíněného roku referoval regionální týdeník Český západ, hostinský H. z Kaznějova (tehdy psáno Kazňov) poslal svého synka Josífka do asi jedenáct kilometrů vzdálené Žebnice s »jakýmsi vzkazem« k panu Josefu H. Netušil přitom, že tím vystavuje svého potomka vážnému nebezpečí. „Na cestě v lese nedaleko Žebnice se k němu přidružil asi 17letý výrostek a dal se s ním do hovoru. Po chvilce uchopil chlapce, vyzvedl jej do výše a silně jím zatřásl. Když uslyšel, že mu v kapse cinkají peníze, povalil jej na zem, peníze mu odcizil a utekl. Věc oznámena četnictvu,“ popisoval Český západ průběh drzé loupeže. Zda muži zákona loupeživého darebáka vypátrali a zatkli, není známo. Rakousko-uherská koruna byla měna Rakouska-Uherska od roku 1892 do rozpadu říše v roce 1918. Čtyři koruny nebyly v tu dobu málo peněz. Pořádný oběd v restauraci se dal pořídit za 50 haléřů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.