Přistižen při lesním pychu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Přistižen při lesním pychu

Muž si chtěl vykopat pařez na topení.
Muž si chtěl vykopat pařez na topení. (Ilustrační foto ara)

Nádeník Tomáš Š. z Červeného Hrádku se dostal počátkem roku 1909 do nepěkného maléru. Hajný královského města Plzně František F. ho totiž zastihl v lesním oddělení zvaném Švábiny při nepovolené činnosti. Tomáš Š. tam zrovna vykopával ze země pařízky na topení.

Tím se podle tehdejšího zákona dopouštěl lesního pychu. O střetu hajného s nádeníkem referoval týdeník Český západ 11. února zmíněného roku pod titulkem Násilník. Doslova časopis psal: „Při zakročení hajného vyhrožoval Š., že nepovolí-li mu to, jemu, až půjde přes Hrádek, kameny hlavu roztluče a též i jiné výhrůžky pronesl.“

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Hajný královského města Plzně František F. ovšem nedbal, vzorně plnil svoje povinnosti, a proto násilníka udal soudu. Možná, že kdyby Tomáš Š. slušně požádal o přimhouření oka, třeba by se maléru vyhnul a snad by si i nějaký pařez domů odnesl. Kdo ví... Takto ovšem skončil v arestu. Lesní pych (lesní škodu) definoval § 60 rakousko- -uherského říšského lesního zákona č. 250/1852. Taxativně vyjmenoval trestné jednání bez svolení majitele lesa. Šlo o »nedovolený sběr klestí, loupání kůry, osekávání větví, kopání kořenů, sbírání mízy, hub, lesních bylin a plodin nebo vhánění dobytka do lesa«.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.