Smažil, kuchtil, dluhy neplatil ...

Jistý František S. si ve dvacátých letech minulého století pronajal v pražském hotelu Perun, sídlícím v Panské ulici, kuchyni. Nesla název Ruská a nabízela speciality ruské kuchyně. Polévky šči, boršč, soljanku, také šašliky, pelmeně, bliny či pirohy. Na odbyt ale moc nešly...
Jak 9. února 1922 napsal deník Československá republika, František vařil, smažil, pekl, od obchodních partnerů odebíral suroviny, ale neplatil za ně. Postupně si tím zadělával na malér, protože věřitelé už toho měli dost. Napřed zvažovali, že si to s nepoctivcem vyřídí »ručně a stručně«, pak se ale rozhodli jít cestou zákona. Spočítali si, že fiškus Fanda z Ruské kuchyně je celkově ošidil už o 38 348 korun, které z něj nemohli živou mocí dostat.
Bylo to hodně, vždyť vejce tehdy stálo 1,20 Kč, litr mléka 3,30 Kč, kilo zadního hovězího 15,96 Kč, kilo másla 48,40 Kč... Navíc věřitelé dostali echo, že jejich dlužník hodlá provozování kuchyně ukončit a vypařit se neznámo kam. Proto se obrátili na pražskou policii a ta ihned konala svou povinnost. „S. byl zatčen a tvrdí, že prý měl v úmyslu pohledávky zaplatiti, že prý však o všechno v obchodě přišel,“ psal deník. Jak se dalo čekat, František byl dodán k zemskému trestnímu soudu.