Zpožděný vlak rozmetal stádo dojnic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zpožděný vlak rozmetal stádo dojnic

Stračeny doplatily na zpoždění.
Stračeny doplatily na zpoždění.  (Ilustrační foto ara)

Krvavý masakr se odehrál v červenci 1967 na železničním přejezdu Studený potok v okrese Poprad na východním Slovensku. Osobní vlak tam vjel přímo do stáda plemenného hovězího dobytka, které se nešťastnou shodou okolností ocitlo na trati mezi Tatranskou Lesnou a Starou Lesnou.

Brzdící lokomotiva, jejíž strojvedoucí před vjezdem na přejezd řádně, podle předpisů, dával zvukové znamení píšťalou, smetla postupně sedm dojnic. Pět stračen bylo usmrceno přímo v kolejišti, dvě byly vážně zraněny a musely být utraceny. Jak informoval 23. července uvedeného roku deník Rudé právo, případem se bezprostředně začali zabývat kriminalisté bývalé Veřejné bezpečnosti z Popradu spolu s pracovníky drážní inspekce. Vyšetřování prokázalo, že nikdo z vlakové čety se nedopustil žádného přestupku proti stanoveným železničním směrnicím. Na vině ohromného masakru byl ošetřovatel dobytka.

Ten stádo obvyklou cestou a v obvyklém čase převáděl přes kolejiště na protější pastviště. Znal jízdní řád a domníval se, že osobní vlak již přes přejezd přejel. Bohužel, spoj však měl několik minut zpoždění. S tím však pastevec nepočítal. Proto stádo vehnal do kolejiště a vzápětí přisupěla rozjetá souprava. Pohroma byla hotová... Naštěstí nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění lidí, což bylo viníkovi nehody při zahájeném trestním stíhání přičteno k dobru.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.