Dětský zloděj se oběsil v separaci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dětský zloděj se oběsil v separaci

K neštěstí došlo na pražském Žižkově,  který byl v té době samostatným městem.
K neštěstí došlo na pražském Žižkově, který byl v té době samostatným městem. (Ilustrační foto ara)

Ohromný malér museli řešit policisté z komisařství na Žižkově v roce 1899. V jejich separaci se v nestřeženém okamžiku oběsil zadržený zloděj. Průšvih byl v tom, že Rudolf Ř. (†12) byl ještě dítě. Referoval o tom pražský deník Národní listy.

Rudolf Ř. byl syn žižkovského obuvníka. Řádného občana, který ale přes nejlepší vůli svou i manželčinu nezvedeného syna nezvládal. Rudla byl co chvíli ve střetu se zákonem, na komisařství ho znali takřka důvěrně. Co chvíli kradl jako straka a nebyla s ním rozumná řeč. Osudného dne Rudolfa zase zatkla stráž pro drzou zlodějnu. Co se dál dělo na komisařství, popsaly Národní listy takto: „Pro naprostý nedostatek místa pro mladistvé zločince byl dán do separace, která slouží k uvěznění starých zlosynů.

V té příčině ostatně již mnoho stesků bylo proneseno, že pro nezvedenou mládež není o oddělené místo postaráno a že mládež má příležitost lecčemu nepěknému se přiučiti. Ř. sdílel separaci společně s tulákem S., který byl včera ráno odveden k soudu. Po 9. hodině dopolední byla do sousední separace, pouze laťovým mřížovím oddělené, přivedena opilá žena, a tu spatřili strážníci, že chlapec pomocí šátku se oběsil. Mrtvola mladistvého a zkaženého chlapce byla v truhle odvezena do umrlčí komory na hřbitově olšanském.“ Samostatná obec Žižkov byla roku 1881 povýšena na město. V roce 1922 se Žižkov stal součástí nově vzniklé Velké Prahy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.