Pitva potvrdila vraždu jedem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pitva potvrdila vraždu jedem

Stařenka žila skromně, měla ale údajně slušné úspory.
Stařenka žila skromně, měla ale údajně slušné úspory. (Ilustrační foto ara)

Nečekaně a v bolestech zemřela na začátku roku 1908 v obci Rouštka u Valašského Meziříčí stařičká výměnkářka V. Byla za účasti kněze řádně pohřbena na místním hřbitově. Vesnice ovšem brzy zažila šokující událost, široko daleko nevídanou a neslýchanou.

V Rouštce (dnes platí název obce Růžďka) a okolí se totiž šířily fámy a klepy, podle kterých seniorka nezemřela přirozenou smrtí. Mluvilo se o tom, že byla velmi pravděpodobně otrávena. A tak se u jejího hrobu zanedlouho objevili četníci, lékař a soudní úředníci, aby uskutečnili exhumaci ostatků zesnulé stařenky. Ty byly skutečně vyzvednuty z rakve a došlo na soudní pitvu. O tom, že četnictvo věnovalo kolujícím pověstem mimořádnou pozornost, svědčil fakt, že mrtvola V. byla převezena až do hlavního města Rakouska-Uherska Vídně, kde pitvu uskutečnili špičkoví patologové tamější renomované lékařské kliniky. A malá vesnice na Valašsku zažila další šok.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Ukázalo se, že seniorka byla opravdu otrávena. O výsledcích pitvy a vyšetřování referoval týdeník Český západ dne 9. dubna uvedeného roku. Napsal: „Podezření padlo na manžele F., pasekáře v Rouštce, kteří byli zatčeni a dodáni do vyšetřovací vazby.“ Údajně vraždili proto, aby se zmocnili ženiných skrovných celoživotních úspor. Dále už bylo vše v moci c. k. justice. Jak dopadl soud s manželi F., není známo.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.