Místo manželství smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Místo manželství smrt

Sňatkoví podvodníci a vrazi skončili na šibenici.
Sňatkoví podvodníci a vrazi skončili na šibenici. (Ilustrační foto ara)

Popravčí mistr v metropoli Rakouska-Uherska Vídni nasadil 22. dubna 1884 pod šibenicí smrtící oprátku nejprve Karlu Schenkovi, pak Karlu Slossarkovi a nakonec Hugovi Schenkovi (†35). Podle dobového tisku to byli několikanásobní vrazi a své zločiny páchali na Moravě, Slovensku, ale nejen tam. Zabíjeli hlavně ženy, jimž slibovali sňatek.

První střet se zákonem si Hugo Schenk, rodák z Těšína, připsal v roce 1870 a odseděl si za podvody dva roky na Mírově. Terezii B. ošidil jedenáct let poté o 1800 zlatek. Za to si v base pobyl taky dva roky. V neděli 3. dubna 1883 se Schlossarek, s nímž Hugo seděl v lochu, pokusil v Rohatci zavraždit Františka P. Neúspěšně, čemuž Hugo nečinně přihlížel. V pondělí 21. května Schenk, Slossarek a Schenkův bratr Karel na Přerovsku v tůni utopili a obrali služku Josefinu T.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Ta měla Huga za pana inženýra, jehož si má brát. Ve Vídni pak Hugo nožem ubodal sestru Josefiny Kateřinu, jež přijela »mladou paní« navštívit. S oběma Karly bezduché tělo vhodili do Dunaje. Její vkladní knížku si nechali. Dne 5. srpna 1883 Hugo zavraždil v Alpách další slečnu toužící po sňatku – kuchařku Terezii K. Poslední obětí byla služka Rosa F. I tu Hugo nalákal na slib manželství. V Prešpurku (dnes Bratislava) ji 29. prosince 1883 spolu se Schlossarkem ubili sekerou. I její ostatky skončily v Dunaji. Bestiální vrahy policie zatkla v lednu 1884 ve Vídni. V dubnu zemřeli v oprátce.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.