Provaz za vraždu poručíka VB | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Provaz za vraždu poručíka VB

Vrah skončil na šibenici
Vrah skončil na šibenici (Ilustrační foto ara)

Na šibenici skončil život odsouzeného Viliama V. (†31) z obce Moča v okrese Komárno. Kat mu nasadil smrtící oprátku na popravišti ve věznici na pražské Pankráci 10. listopadu 1965. K trestu smrti za vraždu a za útok na veřejného činitele ho odsoudil Okresní soud v Komárně. V odvolacím řízení pak rozsudek v plném rozsahu potvrdil Krajský soud v Bratislavě.

Ten věc projednával a verdikt vynesl 30. července 1965. Od té chvíle zbývaly Viliamu V. ještě tři měsíce a deset dnů života. Oba zmíněné soudy posuzovaly spáchané skutky, ze kterých byl V., rodák z maďarské obce Piliszentlászló, obžalován, velmi přísně. Šlo totiž o vraždu muže zákona – poručíka Veřejné bezpečnosti Gustava Daňa (†34), které se zločinec dopustil dne 26. září 1964.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Dostupné dobové prameny o tragické události uvádějí následující: „Toho dne dostal poručík Daňo rozkaz, aby spolu s dvěma dalšími příslušníky předvedl na okresní oddělení Veřejné bezpečnosti v Komárně Viliama V., nenapravitelného zloděje a podvodníka, v jehož bytě byla nalezena celá řada různých předmětů pocházejících z jím spáchaných krádeží. Zloděj ovšem odmítl s příslušníky jít a vytáhl na ně dlouhý ostrý nůž. Při služebním zákroku – pokusu o jeho odzbrojení – bodl Viliam V. ve vražedném úmyslu poručíka Daňa do prsou. Přes rychlou lékařskou pomoc poručík těžkému zranění podlehl. Daňo se narodil 11. května 1930 v Kuzmicích na východním Slovensku a pracoval jako kovář ve státní traktorové stanici v Topoľčanech. V roce 1954 vstoupil do řad Bezpečnosti a naposledy sloužil na okresním oddělení VB v Komárně.“

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.