Trhovce okrádali lstivým fíglem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Trhovce okrádali lstivým fíglem

Ústředním bodem finty byla údajně nalezená peněženka.
Ústředním bodem finty byla údajně nalezená peněženka. (Ilustrační foto ara)

Vykutálenou fintu, jak okrást trhovce s plnou peněženkou, v roce 1926 vymysleli tři občané Maďarska. Provozovali ji pak s úspěchem na jihu Slovenska v okolí Galanty, kde dodnes žije mnoho lidí maďarské národnosti. Četnictvu trvalo několik měsíců, než se mu podařilo dostat povedenou trojku za mříže.

V čem zmíněný fígl spočíval? Podrobněji jej popsal deník Československá republika 1. července 1926: „Jeden lupič vyčíhal si na trhu oběť, když obdržela větší obnos. Přidružil se, zapředl hovor, vedl ji cestou, kudy předem šel jeho společník. Ten vynašel si v okolí odlehlé místo, tam položil náprsní tobolku, kterou dříve darebáci nacpali papíry, a čekal s třetím společníkem poblíže. Když došel první zloděj na místo s nic netušící obětí, předstíral, že našel tobolku, a prohlásil, že je plná. Říkal, že je ochoten rozdělit se o peníze, ale někde, kam není vidět. Snadno pak zavedl oběť do lesa. Když vytahoval údajně nalezenou tobolku, vyběhli z lesa jeho ukrytí společníci, spustili křik, že tuto tobolku ztratili právě oni, a počali oba příchozí prohledávat. Přitom ovšem uloupili napadenému jeho vlastní peněženku nebo tašku s penězi a všichni tři uprchli.“

Na konci června uvedeného roku se četníkům z Galanty konečně zadařilo. V jejich poutech skončili Alexandr Heller z Budapešti, János Stöckler z Heredu a Koloman Brettner ze Szegedinu. „Všichni tři lupiči dodáni do vazby okresního soudu v Galantě. Poškození mohou se přihlásiti na četnických stanicích,“ uzavřel deník.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.