Lehkovážného školáka roztrhal granát | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lehkovážného školáka roztrhal granát

Školák si hrál s granátem.
Školák si hrál s granátem. (Ilustrační foto ara)

Vůz záchranné služby s lékařem, za ním vůz bývalé Veřejné bezpečnosti a nakonec bohužel také vůz pohřební služby s posádkou dorazily v červenci 1967 do prostoru pískoviště v obci Bartultovice. 

Ta leží poblíž Krnova na Bruntálsku. Výbuch granátu tam usmrtil školáka L. P. (†15). Nepřímo se na tragické události podílela jeho vlastní sestra. Právě ona bratrovi špitla, že na jistém místě v lese za obcí starý granát viděla...

O děsivém neštěstí, které vyvolalo smutek a účast ve vsi ležící na hranici Československa s Polskem, referoval deník Rudé právo 23. července zmíněného roku. Děti v Bartultovicích si právě užívaly letní prázdniny. Sestra školáka L. P. při procházce lesem narazila na nevybuchlý granát. S touto zvěstí přispěchala ze svým bratrem, o kterém věděla, že ho takové věci zajímají. Kluk si nejprve myslel, že jde o vtípek... Dívka ovšem chlapci přesně a přesvědčivě popsala, kde granát leží. Nemýlila se, její bratr hned všeho nechal, nikomu nic neřekl a vypravil se do lesa na popsané místo.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Granát tam skutečně našel. L. P. pak udělal osudovou chybu svého mladičkého života. Tajně totiž granát vzal, přinesl ho domů a uschoval si ho mezi svými věcmi, aniž by to kdokoli z dospělých tušil. V nestřeženém okamžiku se potom klučina z domova vytratil i s granátem a došel s ním až k pískovišti. Když měl jistotu, že široko daleko v okolí nikdo jiný není, začal s mimořádně nebezpečnou věcí riskantně manipulovat. Vtom nastala exploze, která mu způsobila smrtelná zranění. Školák L. P. bohužel neměl žádnou šanci na přežití. Granát z dob druhé světové války v lese ležel nepovšimnutý dvaadvacet let. Pak zabíjel... Zda pocházel z munice ustupujícího německého wehrmachtu nebo postupujících sovětských jednotek, není známo.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.