Vraha oběsili těsně po narozeninách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vraha oběsili těsně po narozeninách

Milost byla zamítnuta a vrah skončil na šibenici.
Milost byla zamítnuta a vrah skončil na šibenici. (Ilustrační foto ara)

Pravomocně odsouzenému vrahovi a lupiči Karlu Š. (†26) nasadil dne 28. června 1966 popravčí ve věznici na pražské Pankráci oprátku na krk a vzápětí ho zhoupnutím propadla poslal na věčnost. Ničema zemřel na šibenici přesně čtyři dny poté, co se ve vězeňské cele dožil svých šestadvacátých narozenin.

O oslavě tedy nelze mluvit... Zprávu o popravě přinesl list Rudé právo 1. července téhož roku. Karel Š., rodák z Klatovska, se zločinů, pro které byl souzen u okresního soudu Plzeň-město, dopustil v západočeské metropoli. Tam oloupil důchodce J. Č. To mu ovšem nestačilo, a tak nešťastníka následně zavraždil. O kolik peněz vrah seniora obral, tedy jakou cenu měl zmařený lidský život, to tisk neupřesnil.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Soud první instance ho poslal nekompromisně na šibenici. Obhajoba Karla Š. se podle očekávání odvolala k příslušnému krajskému soudu, sídlícímu také v Plzni. Ten v odvolacím řízení posoudil verdikt prvoinstančního soudu, jak ve výroku o vině, tak i o trestu. Nakonec dospěl k závěru, že rozsudek byl vynesen zcela podle práva, a potvrdil ho v plném rozsahu. Obžalovanému tak zbyla jediná šance – požádat Nejvyšší soud ČSSR o přezkoumání celého trestního řízení a o posouzení, zda během něj nedošlo k porušení zákona.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Podle konečného výroku Nejvyššího soudu se tak ale od obvinění zadrženého Karla Š. vyšetřovatelem bývalé Veřejné bezpečnosti až po vynesení verdiktu krajského soudu nestalo. Obhájce pravomocně odsouzeného zločince tedy požádal o udělení milosti tehdejšího prezidenta republiky Antonína Novotného. Poukazoval při tom na jeho nízký věk a stále existující možnost nápravy. Hlava státu však žádosti nevyhověla. A tak přišla řada na kata a oprátku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.