Učeň se spustil na laně a zemřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Učeň se spustil na laně a zemřel

Spustit se na laně nebyl dobrý nápad.
Spustit se na laně nebyl dobrý nápad. (Ilustrační foto ara)

Po dobu čtyř dní a čtyř nocí trval v létě roku 1966 v třebíčské okresní nemocnici marný zápas lékařů o záchranu života Z. K. (†16), žáka zemědělského odborného učiliště v Moravských Budějovicích. Do Třebíče dorazili i zkušení neurochirurgové z Fakultní nemocnice v Brně. Přesto mladý nešťastník, který spadl z výšky čtrnácti metrů na dlažbu nádvoří, zemřel.

Podle informací deníku Rudé právo z 2. srpna uvedeného roku bylo bezprostřední příčinou smrti mladíka »krvácení do mozkového kmene«. Co se vlastně v zemědělském odborném učilišti v Moravských Budějovicích odehrálo? Z. K. pocházel z necelých padesát kilometrů vzdáleného Moravského Krumlova na Znojemsku. Jak uvedl denní tisk, nerozvážný mladík se rozhodl spustit se na laně z okna ve druhém patře budovy do okna v prvním patře. Lano mu při tom drželi tři jeho kamarádi stejného věku.

Nepochybně riskantní pokus se Z. K. skutečně podařil. Bohužel, při návratu zpět do druhého patra musel teenager po laně šplhat nahoru. Ovšem přecenil patrně svou fyzickou kondici a šplh nezvládl. Z. K. se neudržel, smekly se mu dlaně a následoval děsivý pád na tvrdé dlaždice. Jakmile to bylo možné, co nejrychleji byl žák v bezvědomí z učiliště převezen do nemocnice ve třiadvacet kilometrů vzdálené Třebíči. Tam udělali lékaři vše, co bylo v silách tehdejší medicíny, ale chlapec nakonec svému smrtelnému zranění podlehl. Případem se zabývali kriminalisté tehdejší Veřejné bezpečnosti z okresního oddělení v Třebíči. Jak šetření dopadlo, zda vyšetřovatel stanovil odpovědnost konkrétní osoby za smrt Z. K., není dnes už známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.