Šest let basy rozkradačům obilí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Šest let basy rozkradačům obilí

Na nakradeném obilí se snažili zbohatnout.
Na nakradeném obilí se snažili zbohatnout. (Ilustrační foto ara)

Celkem tři týdny trvalo v červnu a červenci 1967 hlavní líčení před trestním senátem Okresního soudu v bývalém Gottwaldově (dnes Zlín), kde se projednávala trestná činnost rozkradačů obilí a jiných zemědělských produktů. Škoda, kterou napáchali, byla vyčíslena částkou nejméně 120 000 tehdejších československých korun.

Pro lepší představu čtenářů – průměrná mzda činila v té době zhruba 1800 Kčs. Takže třeba na tehdy novou Škodu 1000 MB v ceně necelých 49 000 Kčs by musel občan šetřit 27 měsíců, pokud by si ovšem dával stranou celý plat. O soudním procesu informoval deník Rudé právo 19. července zmíněného roku. Podle něj se obžalovaní dopouštěli dlouhodobé rozkrádačky v letech 1960 až 1967. Vynesené tresty byly podle očekávání přísné. Hlavním obžalovaným – skladníkům A. T. a A. Č. – uložil soud šestiletý nucený pobyt v »zamřížované ubytovně « nepodmíněně.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Vedoucí skladu v Napajedlech A. T. si vyslechl verdikt o čtyřech a půl roku v kriminále, také nepodmíněně. Řidiče F. R. poslal soud do lochu na tři roky. Poslední nepodmíněný trest dostala jistá D. H., jejíž profesi Rudé právo neupřesnilo. Ta skončila v kriminálu na rok a půl. Souzeno ovšem bylo ještě dalších pětadvacet obžalovaných! Z nich šest rozkradačů a devatenáct překupníků bylo »ohodnoceno « podmíněným pobytem za katrem, případně peněžitými tresty. „Při hlavním líčení před soudem vypovídalo celkem sto dvacet jedna svědků. Byl to jeden z nejrozsáhlejších procesů v Gottwaldově,“ poznamenal deník závěrem.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.