V den osmnáctin spáchal vraždu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

V den osmnáctin spáchal vraždu

K zločinu došlo ve východočeském Vamberku.
K zločinu došlo ve východočeském Vamberku. (Ilustrační foto ara)

Děsivá zpráva přišla počátkem února 1983 z Vamberka v okrese Rychnov nad Kněžnou. Město se čtyřmi tisícovkami obyvatel, proslavené krajkářstvím a žijící poklidným životem, šokoval čin místního mladíka (18). Ten právě toho dne slavil dovršení plnoletosti. Bohužel, v opilosti zavraždil místního občana (†52).

O tragédii informoval deník Rudé právo dne 5. února uvedeného roku. Neuvedl ovšem nic bližšího ani o osobě pachatele vraždy, ani o jeho oběti. Co se tedy v nočním Vamberku odehrálo? Chasník v rámci oslavy své plnoletosti popíjel a popíjel, až se opil, jak zákon káže. Ve stavu, kdy sotva stál na nohou, se už v nočních hodinách připotácel před jednu restauraci a domáhal se vpuštění dovnitř. Obsluha ovšem usoudila, že bude lepší, když pošle oslavence do hajan, a dveře podniku mu neotevřela.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

„Ze zlosti pak mladík bezdůvodně fyzicky napadl staršího muže a způsobil mu smrtelné zranění, kterému nešťastník podlehl,“ konstatoval denní tisk. Případu, který ve městě krajek vyvolal zděšení a smutek, se ihned po oznámení otřesné události ujala »mordparta« kriminální služby tehdejší krajské správy SNB v Hradci Králové. Její vyšetřovatel mladíka zadržel a vzápětí ho obvinil ze spáchání trestného činu vraždy, za který mu hrozil až patnáctiletý pobyt v kriminále III., tedy nejtěžší kategorie. To proto, že vraždy se dotyčný dopustil už jako plnoletý. Ještě den předtím by byl po spáchání vražedného skutku jako mladistvý ohrožen nanejvýš deseti lety vězení. Čerstvě osmnáctiletý vrah skončil před soudem.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.