Finančník zavražděn ve své směnárně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Finančník zavražděn ve své směnárně

K vraždě došlo ještě předtím, než se Karlín stal součástí Prahy.
K vraždě došlo ještě předtím, než se Karlín stal součástí Prahy. (Ilustrační foto ara)

O vraždě peněžníka Kische z tehdejšího pražského předměstí Karlína, k níž došlo 29. září 1910, referoval denní tisk o den později. Mrtvolu zámožného majitele směnárny našli zaměstnanci přímo v kanceláři, která mu patřila. Před Kischovou smrtí viděli lidé v jeho blízkosti neznámého muže, jehož popis předali c. k. policii.

Šlo o loupežnou vraždu, ačkoli denní tisk nezveřejnil sumu, kterou neznámý vrah ve směrnárně uloupil. Neupřesnil ani způsob, jakým byl nebohý finančník usmrcen. Novináři se případu chopili a podařilo se jim zjistit, že podezřelý muž po surovém skutku zmizel z Prahy a jeho stopa byla zachycena v Plzni. Až dne 4. října téhož roku oznámilo četnictvo ze stanice v Domažlicích, že zatklo muže, jehož popis odpovídá popisu pravděpodobného vraha směnárníka Kische z Karlína.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Plzeňský regionální týdeník Český západ o dva dny později psal: „Bylo by možno, že chycený jest hledaným vrahem. Dlužno však vyčkati dalších zpráv.“ Ovšem zda se četnictvu v Domažlicích skutečně zdařil »majstrštyk « a dopadlo pachatele finančníkovy vraždy v Karlíně, není s odstupem 111 let jasné. Karlín, kde k vraždě došlo, byl založen roku 1817 na někdejším Špitálském poli jako oficiální pražské předměstí. V letech 1903 – 1921 byl Karlín samostatným městem. K 1. lednu 1922 se stal součástí Velké Prahy.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.