Kvůli huse skončil v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Kvůli huse skončil v base

Zloděj dostal zálusk na vykrmenou husičku.
Zloděj dostal zálusk na vykrmenou husičku. (Ilustrační foto ara)

Na dobře vykrmenou husu, volně pobíhající kolem obydlí svého majitele, cestáře Františka S. v Plzni, dostal v prosinci 1919 zálusk Jan P. (21). Mladý dělník byl momentálně zrovna bez práce, a tak by se mu bezpracně získané husí masíčko náramně hodilo, a ani peří do polštáře by nebylo k zahození. Ale – chyba lávky!

Případ popsal západočeský regionální deník Český směr 30. prosince zmíněného roku. Když nenechavý Jenda po štěbetajícím pernatci vztáhl svou chtivou ruku, pořádně se nerozhlédl kolem sebe. A to byla jeho hrubá chyba, která pro něj ještě měla mít náramně nepříjemné následky. Lapená husa začala kejhat, jako by ji chasník už na nože bral, a sousedé Františka S. ze Švarcovy ulice to nemohli neslyšet. Za nenechavým Jendou se rozběhli, dohnali ho, husu mu sebrali a vrátili ji majiteli. Jan s ostudou raději vyklidil pole a z místa činu se vypařil. To ale ještě nebyl konec jeho nepodařené eskapády. Pro neúspěšného chmatáka si totiž došla stráž plzeňské městské policie.

„Byl zatčen a ponechán v policejním patření,“ konstatoval deník. Husa totiž stála 100 korun a to bylo hodně. Četník si v roce 1919 vydělal od 75 do 110 korun měsíčně, 110 korun měl i úředník. Horník přinesl domů zhruba 85 korun, dělník v průmyslu od 50 do 58 korun za měsíc. Jak Jan P. nakonec dopadl u soudu, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.