Našli viníky epidemie salmonelózy

Epidemie střevní salmonelózy vypukla před letními prázdninami roku 1966 na Karvinsku. Nestalo se tak náhodou, tehdejší severomoravský krajský hygienik MUDr. L. Bajgar veřejně označil hlavní viníky. Byli jimi vedoucí cukrářské výroby v Karviné a vedoucí skladu drůbežářských závodů v Českém Těšíně.
Ti podle krajského hygienika »trpěli v provozech vážné nepořádky«. Hygienická služba zahájila přísné vyšetřování epidemie, která postihla velká města, jako jsou Karviná, Havířov, Orlová, Bohumín, Český Těšín, i řadu menších měst a obcí. O kauze referoval list Rudé právo 1. července uvedeného roku takto: „Hygienická služba dokončuje průzkum a zpracovává veškeré podklady z průběhu epidemie. Veterinární služba prověřuje chovy drůbeže, z nichž se dodávají vejce do skladu v Českém Těšíně. Pro zpracování všech dostupných materiálů podá krajský hygienik trestní oznámení okresní prokuratuře v Karviné.“
Jak byli nedbalý vedoucí výroby v Karviné a nesvědomitý šéf skladu v Českém Těšíně potrestáni, není dnes už známo. Salmonelóza je průjmové onemocnění. Způsobuje ho bakterie salmonela, která se do těla dostává ústy. Projevuje se střevními potížemi. Pro zdravého jedince není toto onemocnění příliš nebezpečné. Ohroženi jsou starší lidé, nemocní či děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.