Fúrii popadl amok | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Fúrii popadl amok

Žena rozbila sklo ve dveřích tramvaje.
Žena rozbila sklo ve dveřích tramvaje. (Ilustrační foto ara)

Agresivita v dopravě není žádným »moderním « výmyslem. Amok popadl v roce 1920 v pražské Libni Marii K., ženu Václava K., obchodníka z Lobkovic. Zuřící žena rozmlátila pěstí sklo ve dveřích tramvajového vozu. Střepy zranily průvodčí Růženu Ch. v obličeji. Marie K. proto stanula před pražským trestním soudem.

A to s obžalobou ze »zločinu veřejného násilí«. Kauzu popsal deník Československá republika 10. ledna 1921. Referoval: „Toho dne jel po silnici od Štrasburku (dnes průmyslový areál v Libni) k Palmovce motorový vůz elektrický, který táhl vlečňák s popelem. V cestě ho zpomalil dvojspřežní povoz, který řídil Václav K. Řidič dupal na zvonek, ale marně. Tak dojeli k výhybce, kde musel motorový vůz zastaviti. Marie, žena K., vyskočila na zadní plošinu elektrického vozu, kde pěstí rozbila tabuli u dvířek do vagonu. Střepinami byla zasažena i konduktérka Růžena Ch. ve tváři.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Pak přišla stráž a důsledky tohoto extempore dostavily se u trestního soudu, kde Marie K. obžalována byla ze zločinu veřejného násilí. Hájila se, že byla rozčílena, poněvadž se jí konduktérka posmívala.“ A jak to s běsnící fúrií Marií dopadlo? Opět zmíněný deník: „Soud ji odsoudil do těžkého žaláře na tři měsíce, zostřeného tvrdými loži, a ke ztrátě volebního práva. Avšak podmínečně na dobu tří let.“

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.