Osm let za kouzla v účtech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Osm let za kouzla v účtech

Žena si nakradla na vybavení domácnosti.
Žena si nakradla na vybavení domácnosti. (Ilustrační foto ara)

Na svou dobu skoro neuvěřitelnou částku 135 097 korun si stihla od ledna do června 1970 nakrást vykutálená Moravanka (24) z Břeclavi. A to ve funkci hospodářky břeclavského Kovopodniku. Rozkrádačku půl roku zastírala machinacemi ve firemních účetních dokladech. Ale pak to prasklo a byl nebetyčný malér.

Aby si čtenáři udělali představu o napáchané škodě, podle dostupných údajů průměrný plat tehdy dosáhl částky 1800 Kčs. Kilo chleba stálo 2,60 Kčs, litr mléka 2 Kčs, lístek do kina 10 Kčs a desetistupňové pivo 1,70 Kčs. Mladá paní v tom uměla chodit. Peníze inkasované od zákazníků, které jí samozřejmě nepatřily, končily v její portmonce. Pořizovala si za ně vybavení do rodinného domku. Ovšem i ta nejpěknější písnička má svůj konec, což platilo i o půlročním »kouzlení« paní hospodářky ve firemních papírech. Když došlo na důkladnou inventuru, nestačili se v Kovopodniku divit.

Divili se i vyšetřovatelé hospodářské kriminálky tehdejší Veřejné bezpečnosti. Nemohlo to skončit jinak – usvědčená Břeclavanka usedla na lavici obžalovaných před Krajským soudem v Brně. A ten ji uznal vinnou z rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Trest, který vynesl, byl exemplární – ženu poslal do vězení na osm let. Dále jí uložil pětiletý zákaz výkonu funkce hmotně odpovědné pracovnice po odpykání pobytu v base. Samozřejmostí byla povinnost nahradit způsobenou škodu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.