Trestanci uprchli z Bohnic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Trestanci uprchli z Bohnic

Bohnická léčebna, nyní přejmenovaná na Psychiatrickou nemocnici Bohnice, funguje od roku 1909.
Bohnická léčebna, nyní přejmenovaná na Psychiatrickou nemocnici Bohnice, funguje od roku 1909. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Dramatické chvíle se odehrály 31. prosince 1923 na jihovýchodě hlavního města Prahy. Ač bylo Silvestra, rozhodně nešlo o žádnou legraci. Právě naopak. Městští strážníci tam pronásledovali celou skupinu nebezpečných trestanců uprchlých z uzavřeného oddělení psychiatrické léčebny v Bohnicích. Poté, co se stíhaní muži dostali na teritorium, které tehdy už nepatřilo k metropoli, zapojili se do pronásledování také četníci

Deník Československá republika o mimořádných událostech referoval pod titulkem »Po stopách uprchlých trestanců z Bohnic« dne 1. ledna 1924. Citujeme z něj doslova, včetně tehdy používaných místních názvů: „Včera o 9. hodině ranní zpozoroval syn hlídače trati M. v Michli dva muže, kteří byli oblečeni v nezvyklý šat, jaký nosí chovanci ústavu pro choromyslné. M. oznámil vše policejní hlídce a uprchlíci stíháni byli třemi strážníky, avšak podařilo se jim utéci směrem k Braníku. O půl 10. dopoledne jel kočí Antonín R. s povozem patřícím velkostatku ze Lhotky do Krče. V lese u Zátiší vyskočilo na něj z lesa šest mužů, kteří byli oblečeni v trestanecký oblek, z nichž jeden byl bezruký. Uprchlíci běželi k vozu. Kočí R. však práskl do koní a ujel, nedbaje silného pískání, aby zastavil. Z uprchlíků byli později modřanským četnictvem zadrženi Josef S. a Zikmund S. V Kejích zatčeni byli četnictvem uprchlíci Josef Ch. a Albín K. Nalézá se tudíž ještě sedm uprchlíků na svobodě.“ Z publikované informace vyplývá, že celkem z bohnické léčebny uteklo jedenáct hospitalizovaných nebezpečných pacientů. Jak se něco takového vůbec mohlo stát, o tom list nic bližšího neuvedl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.