Duchařský podvod ukončila policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Duchařský podvod ukončila policie

České podvodnice řádily ve Vídni.
České podvodnice řádily ve Vídni. (Ilustrační foto ara)

Dvě ženy na útěku, Kateřinu H. a její dceru Marii H. (16), dopadla počátkem ledna 1908 policie v Českých Budějovicích. Potěšila tím jejich bytnou Marii V. ve Vídni, u které matka s dcerkou donedávna bydlely. Ukázalo se totiž, že obě byly fikané podvodnice, a ke všemu ještě zlodějky. Českobudějovická policie je sbalila na základě zatykače vydaného vídeňskými kolegy.

O dnes stěží pochopitelném příběhu psal vídeňský list Reichspost. Vídeňačka Marie V., už postarší dáma, byla věřící a duchovně založenou osobou. Toho mazaně využily její české nájemnice. Nakukaly své domácí, že mladá Maruš je ve skutečnosti médiem, které dokáže navázat styky s osobami už zemřelými. To slečnu H. zaujalo natolik, že si přála vyvolat ducha svého zpovědníka, zesnulého před deseti lety. Obě Češky připravily cosi jako malý oltářík, osvětlený lampou s červeným světlem, a »médium« zabrousilo svým podvědomím do záhrobí. Zesnulého kněze se Marii H. »podařilo« vyvolávat hned několikrát. Bytnou ovšem nemile překvapilo, že duch vůbec nedbal o duchovní hodnoty, nýbrž jen o věci pozemské. Pokaždé totiž majitelku bytu vyzval, aby médiu za seanci pořádně zaplatila. Ta »cálovala« jako o závod...

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Nakonec ji kněz Mariinými ústy požádal, ať navštíví jeho hrob ve Štýrsku. Z Vídně to bylo do Mariazellu sto čtyřicet kilometrů. Marie V. nelenila a připojila se k procesí mířícímu do tohoto největšího poutního místa v Rakousku. »Tam už na ni čekalo 200 K, které jí poslal duch na zapravení cestovních výloh. Veliké bylo podivení slečnino, ale ještě více se divila, když přišla zpět domů a našla vše vykradeno,« referoval Reichspost. Matka a dcera H., které to vše měly na svědomí, putovaly před c. k. rakousko- uherský soud.

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.