Vrah frnkl za Atlantik | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vrah frnkl za Atlantik

Vraždou chtěl získat peníze na cestu zaoceánskou lodí.
Vraždou chtěl získat peníze na cestu zaoceánskou lodí. (Ilustrační foto ara)

Dne 10. března 1910 se obcí Cerhovice na Hořovicku i širokým okolím nesla hrůzostrašná zvěst. Manželka dělníka K., milá a laskavá paní, byla bestiálně zavražděna. Místní, kteří ji léta znali, nechtěli věřit svému sluchu... C. k. rakousko- uherské četnictvo z Hořovic hned zahájilo vyšetřování příšerné události. Fakticky jediným podezřelým byl slévač Josef H. (18). Ten ale zmizel.

Podle zprávy týdeníku Český západ, vycházejícího v Plzni, ze dne 17. března zmíněného roku šlo jednoznačně o loupežnou vraždu. Vrah si počkal na chvíli, kdy dělník K. nebyl doma, a pak vpadl do jeho cerhovického domku. Na bezbrannou domácí paní zaútočil sekerou a několika údery jí rozťal lebku. Nato prohledal dům a našel v úkrytu 440 tehdejších korun. Byla to značná suma. Za takové peníze se tenkrát dal koupit například kůň nebo kravka a k ní ještě i vepřík. Ovce stála 18 K, koza 17 K...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu

Video se připravuje ...

Četnické pátrání a vyšetřování přece jen přinesly aspoň částečný výsledek. Potvrdilo se, že vrahem byl zcela jistě zmíněný slévač J. H., a četníci získali několik výpovědí, podle nichž měl namířeno za Atlantik, do Ameriky. Loupeží v Cerhovicích si zjevně opatřil peníze na cestu. Muži zákona nakonec zjistili, že mladý zločinec po vražedném skutku nastoupil v Cerhovicích do vlaku a odjel směrem Plzeň. V západočeské metropoli přestoupil na rychlík do Chebu. „Tam jeho stopa mizí,“ konstatoval Český západ. Je možné, že J. H. se do vytoužené Ameriky skutečně dostal. Jak se mu tam dařilo, není známo. Jeho sousedé a spolupracovníci patrně neměli tušení, že mají co do činění s vrahem, který v rodné zemi umlátil k smrti a pak oloupil slušnou spoluobčanku. Zda ho do konce života alespoň trochu trápilo svědomí, to už se nikdy nedozvíme.

Exkriminalista Doucha prozradil, jak se provádí výslechy podezřelých

Video se připravuje ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.