Falešný fotograf poosmé v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Falešný fotograf poosmé v base

Muž se vydával už se vydával za fotografa.
Muž se vydával už se vydával za fotografa. (ilustarční foto ra)

Už sedmkrát seděl na lavici obžalovaných před různými soudy, sedmkrát si vyslechl rozsudek »Jménem republiky!«. A přece si nedal pokoj. R. A. (43) byl prostě profesionální podrazák, a tak se ocitl před soudem poosmé. A to pro sérii podvodů. Tentokrát si ho v červenci 1965 podal trestní senát okresního soudu v Brně.

Denní tisk o příběhu zlotřilého R. A., bytem ve městě Odry na Novojičínsku, referoval 10. července uvedeného roku. Po sedminásobném absolvování výkonu trestu v několika kriminálech by se čekalo, že si čtyřicátník ze severní Moravy už konečně dá pokoj a bude se živit poctivě. To by ovšem nesměl být R. A. Tentokrát se začal vydávat za fotografa podniku Fotoslužby až z Brezna nad Hronom. Na důkaz důvěryhodnosti mluvil slovensky. Naučil se to v base... R. A. cestoval po moravských krajích, kde občanům nabízel finančně výhodné fotoslužby různého druhu. Pokaždé se vytasil s »ceníkem«, z něhož vyplývalo, že ateliér z Brezna je levnější než konkurence v Brně, Olomouci, Prostějově, Hodoníně…

Tak obalamutil sto patnáct (!) důvěřivých Moravanů, od nichž vybral »zálohu« na budoucí fotoslužby v konečné výši 8284 korun. Z dnešního pohledu by to tak moc nebylo, ale tehdy se za kilogram chleba platilo 2,60 Kčs, za kilo mouky 3,20 Kčs, za litr bílého vína 17 Kčs... A kdyby jen to! Jinými fintami R. A. vylákal od dalších, nicnetušících občanů ještě 2145 korun. Jak čtenář už tuší – skoro deset a půl tisíce kaček stihl do svého zatčení kriminálkou bývalé Veřejné bezpečnosti roztočit. A tak se poosmé ocitl na lavici obžalovaných. Brněnský soud ho poslal zase do lochu, a to na šest a půl roku nepodmíněně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.