Zastřelil strážníka a zranil četníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zastřelil strážníka a zranil četníka

Mlčení svědka si chtěl vrah koupit za náramkové hodinky.
Mlčení svědka si chtěl vrah koupit za náramkové hodinky. (Ilustrační foto ara)

Ve službě padl 1. července 1926 městský strážník František K. ze stanice v Butovicích. Při domovní prohlídce jednoho butovického domu ho revolver zastřelil mladý místní dělník Josef H. (20) řečený Folta. Zločinec další ranou těžce zranil četnického strážmistra Jana M. z Hlubočep. Pak vyskočil z bytu oknem. V místnosti zanechal kabát a klobouk.

Jak 3. července zmíněného roku uvedl deník Československá republika, ničema se na útěku pokusil ukrást kabát zedníkovi Františku Č. Ten se mu ale postavil na odpor, a tak po něm prchající strážníkův vrah vypálil z revolveru. Naštěstí minul... U Waltrovy továrny v Jinonicích potkal známého Jana B. z Butovic. Toho svlékl pod namířenou zbraní z gumáku, který si sám oblékl. Vzápětí Janu B. vtiskl náramkové hodinky s tím, aby o jejich setkání pomlčel. Poté uprchl směrem k Radlicím. Následujícího dne před polednem dostala pražská policie echo, že se Josef H. objevil v budově Invalidovny v Karlíně.

„Na místo bylo ihned vysláno pět policejních inspektorů. Ti zastihli hledaného zločince v předsíni kanceláře přednosty VII. oddělení. Proti takové přesile neměl darebák naději a byl zatčen. V zadní kapse kalhot u něj policisté našli šestiranný revolver značky Grasser ráže 8 mm nabitý třemi ostrými náboji. Zbylé tři vypálil H. předešlého dne na strážníka Františka K., strážmistra Jana M. a zedníka Františka Č. Josef H. byl převezen do bezpečnostního oddělení v Bartolomějské ulici a bude dodán k zemskému trestnímu soudu,“ referoval deník. Jaký trest nad mladým vrahem soud vynesl, není známo. Na šibenici však zřejmě poslán nebyl. V seznamu osob popravených v éře Československé republiky jeho jméno nenajdeme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.