Deset let žárlivému škrtiči | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Deset let žárlivému škrtiči

K vraždě došlo v severočeské Krupce.
K vraždě došlo v severočeské Krupce.  (Ilustrační foto ara)

Hrůzná událost otřásla v roce 1967 severočeským městem Krupkou. Místní občan V. B. (26) tam surově zamordoval svou manželku. Dotyčný byl v okolí známý jako žárlivec a vztekloun. Právě ze žárlivosti a v záchvatu zuřivosti svou ženu škrtil tak dlouho, dokud nevypustila duši.

Případem se zabývala severočeská »mordparta« kriminální služby bývalé Veřejné bezpečnosti a měla usnadněnou pozici. Jediným podezřelým totiž byl od počátku právě V. B., který se k vraždě své paní doznal. Jako motiv vražedného útoku uvedl manželčinu nevěru, se kterou se nedokázal vyrovnat. Obžalobu ze spáchání trestného činu dokonané vraždy podle paragrafu 219 tehdy platného trestního zákona podal prokurátor k okresnímu soudu v Teplicích. Obviněnému V. B. hrozil podle prvního odstavce zmíněného paragrafu trest nepodmíněného odnětí svobody od 10 do 15 let. Taky teplický trestní senát měl od počátku jasno. Ve veřejném hlavním líčení, které sklářské a lázeňské město včetně regionálního tisku sledovalo s nevšední pozorností, po zvážení svědeckých výpovědí a shromážděných důkazů vynesl rozsudek. O vině obviněného V. B. neměli soudci pochyb. Uložili mu ovšem, vzhledem k jeho dosavadnímu životu spořádaného občana, trest na samé spodní hranici trestní sazby – »jen« 10 let kriminálu. V červenci 1967 kauzu uzavřel odvolací krajský soud v Ústí nad Labem. Ten se plně ztotožnil s verdiktem soudu teplického a rozsudek tak nabyl právní moci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.