Jen tak si trochu bouchnout... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Jen tak si trochu bouchnout...

V hospodě se dobře bavili a popili víc, než je zdrávo
V hospodě se dobře bavili a popili víc, než je zdrávo (Ilustrační foto ara)

Trojice opilců a násilníků usedla v roce 1966 na lavici obžalovaných před Okresním soudem ve Žďáru nad Sázavou. Ničemové R. H. (22) a R. T. (23), oba z obce Vír na Žďársku, a spolu s nimi i L. O. (23) z deset kilometrů vzdálené vesnice Sulkovec čelili obžalobě ze tří závažných trestných činů, kterých se dopustili ve Víru na osamělém chodci (39).

O kauze referoval 7. července uvedeného roku deník Rudé právo. Okresní prokurátor ve Žďáru nad Sázavou na úvod hlavního líčení popsal noční řádění desperátů, kvůli kterému skončili v poutech bývalé Veřejné bezpečnosti, ve vazbě a pak před soudem. Klíčovou roli v něm hrál alkohol, kterého trojice kritického večera vypila podstatně víc, než bylo zdrávo. Pod jeho vlivem silákům »značně narostla ramena«, a tak usoudili, že nadešel čas ukázat svaly pokojně procházejícímu občanovi. Muž se snažil raději zmizet z dosahu tří hulákajících ožralů, ale nepodařilo se mu to. Najednou stál sám v obklíčení a už věděl, že tohle nedopadne dobře. V obžalobě okresní prokurátor mimo jiné uvedl: „Napadeného obžalovaní několikrát srazili na zem, surově ho bili a způsobili mu četná zranění.“ A důvod té noční nakládačky? Žádný nebyl, o loupežný motiv nešlo. Mladí kořalové si prostě jen tak »chtěli bouchnout«.

Dopustili se tím trestných činů výtržnictví, omezování osobní svobody a ublížení na zdraví. Pro něco takového neměli soudci ve Žďáru nad Sázavou nejmenší pochopení. R. H. a R. T. poslali do basy na pět a půl roku. L. O. přiznali jistou menší polehčující okolnost, a tak mu napařili »jen« pět let kriminálu. Ničemové podali odvolání ke Krajskému soudu v Brně. Zbytečně – dočkali se jen potvrzení prvoinstančních rozsudků v plném rozsahu. A pak už trojku rabijátů čekaly dlouhé zamřížované roky v žaláři.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.