Lekl se až služební pistole | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Lekl se až služební pistole

Na muže museli příslušníci vytáhnout zbraň.
Na muže museli příslušníci vytáhnout zbraň. (Ilustrační foto ara)

Až pohled na služební pistoli bývalé Veřejné bezpečnosti, kterou vážně se tvářící uniformovaný muž zákona vytáhl z koženého pouzdra, zkrotil počátkem srpna 1972 opilého Jihočecha (28) v Českých Budějovicích. Teprve tehdy přestal hlídku VB ohrožovat ostrým kapesním nožem.

O incidentu, který muž vyvolal na jedné z ulic jihočeské metropole, referoval deník Rudé právo 5. srpna zmíněného roku. Začalo to tím, že kořala seděl v hospodě a pil a pil. A když měl opravdu dost, vypotácel se ven na ulici a začal řádit. Budil mezi občany veřejné pohoršení, čímž se »dopouštěl trestného činu výtržnictví«. Kdosi na místo přivolal hlídku VB, která opilce nejprve vyzvala k předložení občanského průkazu. Ten sáhl do kapsy, ovšem místo dokladu vytáhl nůž a vrhl se s ním proti uniformovaným mužům. Ohrožoval je natolik, že jeden z příslušníků VB sáhl po služební pistoli a upozornil řádícího ožralu, že pokud neupustí od svého nezákonného jednání, bude proti němu zbraň vynuceně použita. Teprve v téhle chvíli se rozběsněný Jihočech aspoň zčásti zklidnil. Odhodil nůž a rozběhl se na vratkých nohou pryč. Hlídka ho ale celkem snadno dostihla a zatkla. Při kontrole se pak ukázalo, že zadržený u sebe měl nejen svůj, ale také jeden cizí občanský průkaz. Věc pak převzal vyšetřovatel kriminální služby, kterému měl dotyčný hodně co vysvětlovat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.