Valaši kradli dřevo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Valaši kradli dřevo

Ukradené dřevo
Ukradené dřevo (Ilustrační foto ara)

Hlavní líčení zahýbalo Valašskem v létě roku 1966, kdy Okresní soud ve Vsetíně soudil Stanislava Š. (58), Josefa P. (44) a Iva J. (32). Padly hodně vysoké tresty – Stanislav Š. dostal jedenáct let, Josef P. devět let basy. Ivo J. vyvázl »pouze« se čtyřmi zamřížovanými roky.

A cože se to vlastně na Valašsku událo? Stanislav Š. působil jako expedient Severomoravských dřevařských závodů ve Valašském Meziříčí. Josef P. byl vedoucím prodejny stavebnin tamtéž a Ivo J. jeho zástupcem.

Podle obžaloby, kterou soud považoval za prokázanou, tato trojice zneužívala svého postavení a rafinovaně rozkrádala dřevo i jiný stavební materiál. Napáchaná škoda, která takto vznikla, přesáhla sumu 250 tisíc tehdejších korun. A to byly tenkrát velké peníze, uvědomíme- li si, že osobní vůz Škoda 1000 MB se objevil na trhu za 44 tisíc Kčs. Auto přišlo na 30 průměrných měsíčních platů.

Senát vsetínského soudu uložil všem odsouzeným povinnost vzniklou škodu společně nahradit. Veškeré jmění Stanislava Š. a Josefa P. propadlo státu, Ivo J. stejným způsobem přišel o polovinu majetku. A ještě něco. Všem odsouzeným byla zakázána činnost v obchodě od tří do pěti let po odpykání trestu v kriminále.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.