Lupič zbil pošťáka obuškem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Lupič zbil pošťáka obuškem

K přepadení došlo na opuštěné lesní cestě.
K přepadení došlo na opuštěné lesní cestě. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Listonoš Josef L. z Tlestek na Žatecku nesl v úterý dopoledne z pošty v Jesenici peněžní zásilky. Necelý kilometr od Schreiterova mlýna na opuštěné cestě v lesním porostu napadl jej zezadu neznámý muž. Ten listonoše udeřil čtyřikrát dřevěným obuškem do hlavy.

Tuto doslovně ocitovanou informaci přinesl deník Polední list 6. ledna 1938. „Napadený v bezvědomí skácel se k zemi. Lupič mu pak vytrhl služební brašnu, v níž byla hotovost asi 9000 Kč, a zmizel. Vážně zraněný listonoš se probral a s vypětím posledních sil doplížil se do mlýna, odkud jej dali okamžitě dopraviti do nemocnice v Podbořanech. Zalarmované četnictvo ihned na místě zločinu zahájilo pátrání. V houští nalezena byla prázdná listonošova brašna, po pachateli loupežného přepadení však dosud není ani nejmenší stopy,“ pokračoval Polední list. Uloupená suma byla značná, vždyť třeba kilo chleba tehdy stálo 2,25 Kč a například pánské boty 89 Kč. O den později už muži zákona v pátrání pokročili, neboť stejný deník 7. ledna referoval: „Četnictvo z Mostu usilovným pátráním objevilo novou stopu a lupičem byl zjištěn jistý kočí. Jeho dopadení je otázkou jen několika minut.“ Ovšem zda se tak opravdu stalo, o tom zprávy chybějí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.