Policejní »čuch« inspektora Beránka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Policejní »čuch« inspektora Beránka

Zloděj prodal kabáty do zastavárny.
Zloděj prodal kabáty do zastavárny.  (Ilustrační foto ara)

Jak v lednu 1924 zjistil pozorný inspektor pražské policie Beránek, jistý Lubomír H. prodal v pražské zastavárně dva kabáty. Současně chtěl prodat ještě dva zástavní lístky na jiné kabáty. To se inspektorovi zdálo být podezřelé, a proto Lubomíra H. zatkl.

Deník České slovo se zadržení čilého »obchodníka se zimníky« věnoval 1. února zmíněného roku. Ukázalo se, že nešlo o Lubomíra H., ale o účetního bez zaměstnání Josefa H. (19) z Pcher na Kladensku. „Tento odcizil rodičům 6000 Kč a na svém bratranci Zdeňku Z. v Kladně vylákal patero hodinek v ceně 9000 Kč. Aby nebyl dopaden, vyzvedl si domovský list na jméno jiného bratrance Lubomíra H., jímž se pak legitimoval,“ psal deník. Nezdárník následně ukradl v pražských kavárnách celkem osm zimníků či svrchníků, jež rozprodal.

„Hledán četnickou stanicí ve Slaném, neb 20. prosince odcizil Antonínu L. ve Slaném šatstvo a hodinky v ceně 600 Kč. Byl u něho nalezen i domovský list Karla H. z Klobuk, který mu prý tento svěřil k obstarání legitimace za účelem prodeje mýdla válečným slepcům,“ líčil dále deník. Jak vidno, inspektor měl správný »čuch«, když mladíka odvedl na služebnu. Odtud Josef H. putoval k zemskému trestnímu soudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.